Aan de boeren, burgers en buitenlui in de verschillende kernen in en rond Waterland,
Het zal u niet ontgaan zijn, na verschillende meldingen in de pers, op Facebook en Instagram, dat er hard gewerkt is door veel vrijwilligers om de Slag op de Zuiderzee van 1573 te herdenken en te vieren.
450 jaar geleden vond deze slag plaats tussen Amsterdam en Hoorn en vormde het keerpunt in de strijd van de watergeuzen tegen de Spanjaarden. De vloot van de watergeuzen stond onder leiding van Cornelis Dirkszoon, toenmalig burgemeester van Monnickendam.
De herdenking van deze slag vindt plaats van 6 juli t/m het weekend van 8/9 oktober met de periode van 6 t/m 16 juli als hoogtepunt van de festiviteiten.
De stadspoorten staan op hun oude plaatsen, de versiering is aangebracht, de geuzenvlaggen zijn uitgehangen, de kleding hangt klaar om aangetrokken te worden en er is hard gerepeteerd om u in verschillende acts het leven van de Geuzen in 1573 te laten zien.
Op 15 juli rond 15.30 uur zal de zeeslag op de Gouwzee nagebootst worden. Vanaf de Hoogedijk in Katwoude en het Hemmeland is deze slag het beste te zien. Omroep Pim zal een live uitzending van de Slag live verzorgen. Wilt u de Slag volgen kom dan met het OV of met de fiets, wij verwachten namelijk veel drukte.
Op donderdag 6 juli beginnen de festiviteiten met de bestorming van de Zuiderpoort. Om 18.30 uur worden de geuzen aan de poort verwacht.
U, bent als boer, burger of buitenlui van harte welkom om deze bestorming bij te wonen.
Daarna gaan we in optocht naar de Grote Kerk, waar Cornelis Dirkszoon tot burgemeester wordt gekozen.
Na 6 juli zijn er tal van activiteiten, de meeste zijn gratis, maar voor een enkele activiteit moet u betalen.
Wilt u door de poort de stad in, dan zullen poorters u € 3,50 poortgeld vragen.
Dit om de festiviteiten, versiering en alles wat er bij een feest komt kijken mogelijk te maken. U krijgt er een heuse stadspenning voor, waarmee u onbeperkt de stad in en uit kunt gaan gedurende de gehele feestperiode.
Kom naar Monnickendam en laat u verrassen door alles wat er te zien en te horen is.
Bij de horeca kunt u terecht voor een natje en een droogje.
Kijk in de folder voor het verkorte programma. Op de website: www.slagopdezuiderzee2023.nl vindt u een uitgebreid programma.
Houd Facebook in de gaten voor de laatste wetenswaardigheden.
We begroeten u graag om samen de Slag op de Zuiderzee te herdenken en te vieren.
Bestuur van de Stichting Herdenking 450 jaar Slag op de Zuiderzee 1573-2023